Inlichtingendienst praat, De Morgen herhaalt

Massamedia gedragen zich vaker wel dan niet als doorgeefluik voor officiële claims. Bewijs hoeft niet.

Een krant hoort kritische kanttekeningen te plaatsen bij alle informatie die ons bereikt vanuit machtsbastions. Zegt een minister iets, dan vragen we ons af of dat wel klopt. Poneert een inlichtingenofficier een pittige stelling, dan staan we daar in de eerste plaats sceptisch tegenover.

Niet zo bij De Morgen. Wanneer iemand met macht spreekt, dan herhaalt De Morgen dat kritiekloos.

Op 7 augustus stuurt het Office of the Director of National Intelligence (ODNI) een statement uit in naam van NCSC-directeur (National Counterintelligence and Security Center) William Evanina. Deze inlichtingenofficier geeft te kennen dat China in november liefst Donald Trump de presidentsverkiezingen ziet verliezen. Als argument wordt de strenge houding van de regering-Trump ten opzichte van Hong Kong en inzake TikTok aangehaald.

Het statement stelt vervolgens dat Rusland verkiest dat Trump herverkozen wordt. Om dat argument te ondersteunen lezen we bijvoorbeeld: “Some Kremlin-linked actors are also seeking to boost President Trump’s candidacy on social media and Russian television.”

Ten slotte komt Iran aan bod. Volgens Evanina wil Iran de “democratische instellingen van de VS ondermijnen en het land verdelen in de aanloop naar de verkiezingen van 2020.”

Officiële ‘bad guys’

Niet toevallig gaat het hier om drie landen op de lijst van officiële vijanden van de Verenigde Staten. De VS dromen al decennia van regimeverandering in Iran en de regering-Trump verkondigt dit zelfs in het openbaar. Rusland is de officiële boeman van het Amerikaanse establishment sinds Hillary Clinton in 2016 de verkiezingen verloor van Donald Trump. En China is het afgelopen jaar propaganda-onderwerp nummer één, in een Amerikaanse poging om de aandacht af te leiden van de dramatische corona-aanpak en in de strijd tussen beide landen om wereldwijde economische dominantie.

Als krant hoor je dit met een korrel zout te nemen en ervan uit te gaan dat deze inlichtingenofficier liegt of tenminste één en ander op een dergelijke manier de wereld instuurt om zijn eigen agenda te dienen. Dit hoort de uitgangspositie te zijn omdat de afgelopen decennia ons hebben getoond dat dit in de overgrote meerderheid van de gevallen de realiteit is. Van massavernietigingswapens in Irak, over Viagra-verkrachtingen in Libië tot in brand gestoken hulpkonvooien in Venezuela.

Helaas plaatst De Morgen dit zonder kritische noot online. Hier en daar wordt wel de voorwaardelijke wijs gebruikt, maar de boodschap is duidelijk. China, Iran en Rusland zijn weer bezig en gaan er alles aan doen om de verkiezingen in november te beïnvloeden.

Uiteraard wordt voor al deze explosieve claims geen enkel bewijs aangedragen.

Agenda

Of het in november nu Biden of Trump wordt, de inlichtingendiensten doen er nu al alles aan om hun agenda veilig te stellen: bijkomende middelen voor de strijd tegen deze officiële ‘bad guys’, massasurveillance van de eigen bevolking en die van andere landen en enorme militaire uitgaven om het military-industrial complex te blijven voeden.

Kranten zouden hun lezers een dienst bewijzen door iets meer scepsis aan de dag te leggen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*