‘Onafhankelijke’ denktanks beheersen het nieuws

Enkele minuten opzoekwerk leert dat de meeste denktanks helemaal niet onafhankelijk zijn.

Over Wit-Rusland is de afgelopen dagen veel geschreven. Het land is in de ban van protesten nadat president Aleksandr Loekasjenko zichzelf tot winnaar uitriep in twijfelachtige verkiezingen. De bronnen zijn doorgaans dezelfde, dikwijls afkomstig uit zogenaamd ‘onafhankelijke’ denktanks met ronkende namen als Belarusian Institute of Strategic Studies (BISS) of Belarusian Research and Outreach Centre (BEROC).

In een De Standaard-artikel met de kop “De dictator die leeft in zijn eigen droomwereld” citeert redacteur Corry Hancké de directeur van het Center for Strategic and Foreign Policy Studies, gebaseerd in Minsk, genaamd Arseni Sivitski. Hij was eerder directeur van het Centre for Strategic Studies.

Sivitski is graag geziene gast op NAVO-evenementen. Voor dit soort evenementen word je niet uitgenodigd als je niet in meer of mindere mate de NAVO een warm hart toedraagt.

In MO* komt Piotr Rudkowski aan het woord. Hij is directeur van het Belarusian Institute of Strategic Studies. Deze organisatie wordt gefinancierd door het US Agency for International Development. Dit agentschap financiert overal ter wereld zogenaamd onafhankelijke organisaties om de belangen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te bevorderen door middel van propaganda.

De oprichter van het BISS is de in 2011 overleden Vitali Silitski. Hij was politicoloog aan de Rutgers University van New Jersey (VS). Weinig verrassend wat Silitski ook ‘Reagan-Fascell Democracy fellow’ bij de National Endowment for Democracy in Washington DC. De NED is een vehikel dat in het begin van de jaren ’80, tijdens de Reagan-administratie, werd opgericht om op publieke wijze te bereiken wat de CIA al decennia op clandestiene wijze probeert te doen. De NED is gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De NED duikt overal op waar protesten plaatsvinden tegen regeringen die Washington om eender welke reden niet goed gezind is. In 2014 was dit zo in Oekraïne. Vandaag is dat zo in Hong Kong, in Venezuela, in Wit-Rusland en elders. Regimeverandering is doorgaans de doelstelling.

Een lid van de BISS-Supervisory Board is Pavel Daneyko, voorzitter van het Institute for Privatization and Management (IPM). Het is geen toeval dat privatisering van staatseigendom één van de belangrijkste neoliberale doelstellingen is van alle door de VS en de rest van het Westen gesteunde ‘revoluties’. De economie in Wit-Rusland is nog voor een aanzienlijk deel in handen van de staat.

Dit is allemaal niet nieuw. Wanneer door middel van propaganda bepaalde opvattingen moeten worden verspreid en versterkt, dan zijn de denktankers nooit ver weg. Ze worden met miljoenen dollars gesponsord door agentschappen van de Amerikaanse overheid of door organisaties die van dichtbij of van veraf aan de Amerikaanse overheid gelinkt zijn. Het hoeft niet te verbazen dat ze zo goed als allemaal – op enkele uitzonderingen na – de officiële Washington-consensus van bepaalde gebeurtenissen herhalen en neoliberale objectieven nastreven, zoals ‘vrije handel’ en privatisering van overheidsbedrijven.

Dit zijn slechts twee voorbeelden uit twee mediakanalen op één dag over één land. Maar de systematiek is altijd dezelfde. Deze denktanks moeten met bijzonder veel scepsis benaderd worden. Ze zijn doorgaans niet onafhankelijk, maar ze streven zeer specifieke belangen na.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*