Tien jaar 9/11

Tijdens het afgelopen herdenkingsweekend voor de aanslagen van 11 september 2001 heb ik meermaals met misselijkmakende verontwaardiging naar het tv-toestel gekeken. Emo-televisie van de bovenste plank met een schrijnend gebrek aan echte duiding.

Het ergste kwam uit de mond van de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman tijdens de Zevende Dag. Hij vindt namelijk dat de wereld sinds de aanslagen van 11 september in goede zin veranderd is. “We weten hoe Het Kwade eruitziet, en samen staan we sterk om ons te behoeden voor dat kwaad”, aldus Gutman. “We weten dat Het Kwade zich schuilhoudt in trainingskampen in Afghanistan.” Terloops noemt hij ‘the war on terror’ een relatief succes.

Wanneer gaan zulke mensen leren dat de wereld iets genuanceerder in elkaar zit dan dit zwart-witverhaal laat uitschijnen?

Na de herdenkingsplechtigheden voor de vreselijke aanslagen van 11 september 2001 stel ik voor dat we hetzelfde doen voor de duizenden onschuldige sukkelaars die in Afghanistan dagelijks NAVO-bommen op hun dak krijgen. Voor de tienduizenden kindertjes in Irak die in de jaren negentig stierven omwille van de strenge sancties tegen hun land waardoor ze onvoldoende medicijnen ter beschikking hadden, terwijl die verschrikkelijke Saddam slechts tien jaar eerder een VS-bondgenoot was. Misschien kunnen we een soortgelijke herdenking houden voor de ruim tweeduizend Palestijnse slachtoffers van de massaslachtingen in Sabra en Shatila in Beiroet door christelijke milities en hun Israëlische handlangers, nu exact 29 jaar geleden. Allemaal met directe of indirecte steun van de Verenigde Staten.

Het idee dat ‘terrorisme’ zomaar uit het niets verschijnt en dan maar afgeschilderd moet worden als ‘Het Kwade’ is een al te makkelijke manier om de waarom-vraag maar niet te moeten stellen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*